1048: Filozof, matematikçi, şair ve binom açılımının ilk kullanıcısı Ömer Hayyam, İran'ın Nişabur şehrinde doğdu. Hayyam, renkli kişiliği ve zamanın diğer bilginlerine aykırı sayılan fikirleri ile her zaman gündemde oldu. Meşhurlaşan her kişi gibi onun da hakkında uydurma hikayeler ve efsaneler türetildi.

1910: Çıplak gözle görülebilen tek kuyruklu yıldız olan Halley Kuyruklu Yıldızı, Dünya'nın çok yakınından geçti. Her 76 yılda bir Dünya'nın yakınından geçen ve çıplak gözle görülebilen bu yıldız, 2036 yılında da tekrar görülebilecek.

1953: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Balkan Paktı'nı oybirliği ile onayladı. Kurulduğu günden beri hiçbir işlevi olmayan bu paktın, resmi törenler dışında Türkiye'ye bir faydası olmadı.

1974: Cumhuriyetin 50. yılı dolayısıyla CHP-MSP Koalisyonu tarafından genel af ilan edildi. Af, bazı adli suçlar dışında herkesi kapsadı. Özellikle siyasi mahkumlar göz önünde bulundurularak düşünülen aftan sonra koalisyon hükümeti çatırdamaya başladı.

1974: Hindistan, Pokhran eyaletindeki Racastan Çölü'nde ilk nükleer silah denemesini başarıyla gerçekleştirdi. "Gülümseyen Buda" adını verdikleri bu proje, Hindistan'ı nükleer silah sahibi olan 6. ülke yaptı.

1980: ABD'nin Washington Eyaleti'nde meydana gelen volkanik patlama, 57 kişinin ölümüne ve 3 milyar dolar da maddi zarara yol açtı.

1998: İsmail Ağa Cemaati lideri Mahmut Efendi'nin damadı faili meçhul saldırıda hayatını kaybetti.

2009: Atatürkçü Düşünce Derneği'nin İslam karşıtı katı laikçi görüşleriyle tanınan başörtü düşmanı başkanı Türkan Saylan, uzun süren kanser hastalığının ardından öldü.

2013: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Show TV ve BMC'ye el koydu.

2013: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen "temel haklar ve anayasa" konulu konferansta konuşan AYM Başkanı Haşim Kılıç: "Laiklik adı altında, olmadık maskaralıklar çıkardık ortaya. Dünyada sadece 3 ülkede baskın bir laiklik uygulaması var. Amerika, Fransa ve Türkiye" dedi.

2014: Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasıyla ilgili gözaltına alınan ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 10 şüpheliden 7'si tutuklandı.

2016: ABD Senatosu, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin Suudi Arabistan'a dava açmasına imkân tanıyan yasa tasarısını onayladı.

2018: Küba'da yolcu uçağı düştü; 101 kişi hayatını kaybetti.

Editör: Basri Akaydın