Diyarbakır'ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Silvan, zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahiptir. İlçenin tarihi MÖ 3000'lere kadar uzanmaktadır. Silvan, Asur, Babil, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Malabadi Köprüsü

Silvan Malabadi Köprüsü

Silvan'ın yakınlarında bulunan Malabadi Köprüsü, dünyanın en geniş taş köprülerinden biridir. Köprü, 1147 yılında Artuklular tarafından inşa edilmiştir. Köprünün ilginç bir özelliği, iki ayağının arasından geçen bir dere olmasıdır.

Hasuni Mağaraları

Silvan Hasuni Mağaraları

Silvan'ın kuzeyinde bulunan Hasuni Mağaraları, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Mağaralar, Neolitik Çağ'dan beri kullanılmıştır. Mağaralarda evler, mezarlar, depolama alanları ve dini yapılar bulunmaktadır.

Selahaddin-i Eyyubi Camii

Silvan Eyyubiler Cami Minaresi

Silvan'ın merkezinde bulunan Selahaddin-i Eyyubi Camii, 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Cami, Artuklular döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar ayakta kalmıştır. Cami, Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır.

Eyyubiler Cami Minaresi (Kırık Minare)

Silvan Eyyubiler Cami Minaresi Kırık Minare

Silvan İlçesinin güneydoğusunda yer alan ve Eyyubiler Camii minaresi, halk arasında kırık minare olarak ta anılır. Minarenin, camii ile birlikte 1199- 1244 tarihleri Eyyubiler döneminde inşa edildiğini üzerindeki kitabeden anlıyoruz. Camisi yıkılan minare, günümüze ulaşmıştır.

Silvan Boşat Kalesi

Silvan Boşat Kalesi

Silvan Kalesi’nin ilk ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Bazı araştırmacılara göre İ.Ö. 77 yılında Büyük Tigran Krallığının başkenti olarak kurulduğunda kent surları inşa edilmiş, daha sonra Bizanslılar döneminde esaslı bir onarım yapılmış ve bazı eklentilerle son şeklinini almıştır. Hamdaniler ve Mervaniler yönetiminde iken kaleye yeni burçlar ve surlar eklenmiş, kale daha müstehkem bir duruma getirilmiştir. Kale kalker taştan inşa edilmiş olup kareye yakın planlı, içkale, dış sur ve dış suru çevreleyen ikinci bir surdan oluşmaktadır. İki katlı olarak inşa edilen kale doğudan batıya 600, kuzeyden güneye 500 metre, toplam 2200 metre uzunluğundadır. 50 burcu ve dokuz kapısı bulunmaktadır. Dördü güney, ikisi kuzey, ikisi batı, biride doğu yönünde olan kapılardan bugün ismi bilinenler şunlardır: Meyhane Kapısı, Boşat Kapısı, Kulfa Kapısı, Aşağı Mahalle (deri jer) Kapısı,Burcu Şah Kapısı ve Diyarbakır Kapısı. Dörtgene yakın bir plan şemasında yapılmıştır. Kalenin burç ve kapıları üzerinde Eyyubilere, Artuklulara ve Mervanilere ait çeşitli yazıtlar bulunmaktadır.

Silvan Behlül Bey Camii

Silvan Karabehlül Bey Camii

Silvan şehir merkezinde aynı adı taşıyan cadde üzerindedir. Mervani Şehir mezarlığına bitişik olup Ulu Caminin 500 metre kuzeyindedir. Caminin önünde, yakın zamanlarda yeniden düzenlendiği anlaşılan üç kenarı revaklı geniş bir avlusu vardır. Dış duvarlarının tamamı bej renkli kesme taşlarla kaplanmıştır. Son cemaat yerini ayakta tutan ahşap çatıyı altı adet taş sütun ayakta tutmaktadır. Taç kapının kırık kemerli bir tonoz parçası ile örtülü bir nişi vardır. Ana nişin köşelerinde üzerleri geometrik örneklerle süslü iki gömme sütuncuk görülmektedir. Yapının herhangi bir yerinde inşa kitabesi yoktur. Avlu revaklarının kuzey kanadındaki kufi kitabe başka bir yapıdan taşınmıştır. Caminin XVI.yy.da Diyarbakır valisi İskender paşa mahiyetinde bulunan Silvanlı Şeyh Ahmet zade Elvend Bey’in oğlu Karabehlül Bey tarafından yaptırılmıştır.